Matroesjka

Terugblik ketenoefening Matroesjka

In de week van 9 tot en met 12 april hebben in de regio Twente en Oost-Achterhoek maar liefst 150 deelnemers meegewerkt aan de ketenbrede oefening Matroesjka. 11 zorgorganisaties: ziekenhuizen, ambulancediensten, GHOR’en , GGD’en en huisartsenposten, hebben crisisteams opgeroepen en op 14 verschillende locaties een griepepidemie geënsceneerd.

Het scenario, dat speciaal voor deze oefening is samengesteld, was een griepepidemie met uitval van zorgpersoneel. Hier is voor gekozen omdat dit een realistisch scenario is, waarvan het waarschijnlijk is dat het zich een keer kan voordoen. Daarnaast zorgt een realistisch scenario ervoor dat deelnemers aan de oefening zich kunnen inleven in de situatie en daardoor op een natuurlijke manier acteren.

Op donderdag 12 april om 1 minuut over 10 ’s avonds werd het sein ‘einde oefening’ gegeven en konden de deelnemers met een goed gevoel terugkijken: geconcludeerd kon worden dat de hulpverleners in deze regio goed voorbereid zijn op een uitbraak van een grote, maatschappij-ontwrichtende griepepidemie. Als het werkelijk zover komt, moet de burger rekening houden met tal van maatregelen, die ingevoerd gaan worden, zo leert de oefening:
– bezoekuren in ziekenhuizen beperken om besmetting tegen te gaan
– uitstel van planbare operaties
– inrichten van aparte ziekenzalen voor grieppatiënten
– personeelsbestand uitbreiden door oud-collega’s weer op te roepen
– speciale spreekuren voor alleen grieppatiënten
– meer gebruik van mantelzorgers
– scholen sluiten mogelijk de deuren ivm besmetting
– afgelasten van grote evenementen door beperkte inzet van politie en hulpdiensten

Al met een al een goede en zeer nuttige oefening, waarvan de oefendoelen; informatiemanagement, planvorming, ketensamenwerking en crisiscommunicatie volop aan de orde zijn geweest.
Over een aantal weken volgt een evaluatie van de gehele oefening.

Persbericht TC-Tubantia